Meditatie

                                                         

Er zijn veel mensen die voortdurend gedachten in hun hoofd hebben. Tot dat we in slaap vallen en onze geest rust krijgt is het vaak een komen en gaan van gedachten. Dat we deze denkmachine bewust kunnen uitschakelen weten veel mensen niet. Meditatie is hiervoor een goede methode. Door meditatie kun je leren dat je de bedenker bent van die de gedachten en dat deze gedachten je niet maar zo overvallen. Naar het effect en de werking van meditatie is al veel onderzoek gedaan. Hieruit blijkt dat dat meditatie een hele positieve invloed heeft. 

Tijdens het mediteren verandert de activiteit van de hersengolven. In het dagelijks leven produceren de hersenen voornamelijk bèta-golven. In deze toestand houden we ons onder andere bezig met denken, problemen oplossen, concentratie en plannen maken. Als we ontspannen gaan de hersenen een lagere golflengte produceren, Deze noemen we de alfa-golven. Dit gaat samen met een gevoel van rust. Je kunt het wel vergelijken met een slaaptoestand en dat terwijl je toch wakker bent. Spanning lost zich op en je energie wordt weer opgeladen. In deze toestand kun je sneller nieuwe informatie in je opnemen en het ook beter onthouden. Op lichamelijk niveau worden de hartslag en ademhaling vertraagd en ontspannen de spieren zich. Bij alle vormen van meditatie spelen langzame hersengolven een belangrijke rol. Bij meditatie gaat het erom dat je je aandacht ergens op richt. Dit is moeilijker dan je denkt want je geest is heel snel afgeleid. De ene gedachte roept weer een andere op en voordat je het weet zit je aan heel iets anders te denken dan waarop je je wilde concentreren. Hierdoor moet je je niet laten ontmoedigen. Na veel oefeningen zal je in staat zijn om je gedachten beter onder controle te kunnen houden. Belangrijk is dat je een oefening kiest die je zelf prettig vindt. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop je kunt mediteren. Je kunt het doen door stil te zitten en je ogen dicht te doen en je te concentreren op bijvoorbeeld je ademhaling, maar dat hoeft niet. Je kunt namelijk ook mediteren door de natuur in te gaan en je aandacht te richten op de geur of de geluiden uit de omgeving.  Ook een goede meditatie is om met dingen bezig te zijn die je graag doet. Want als je de volledige aandacht daarop richt zal je merken dat er steeds minder gedachten in je opkomen. Hierdoor zal het in je hoofd een stuk rustiger worden. Mediteren hoeft niet veel tijd te kosten. Een kwartier per dag is al voldoende om resultaat te behalen. Het gaat er niet om hoe lang je het doet maar wel hoe regelmatig. Als je vaak oefent zal je merken dat het steeds gemakkelijker gaat en dat je hectiek in het leven verdwijnt en je dagelijks leven rustiger wordt.  

 

Tips die je op weg kunnen helpen.

Zorg ervoor dat je een rustige en warme ruimte tot je beschikking hebt waar je niet gestoord kunt worden.

Zet de telefoon uit.

Laat je huisgenoten weten dat je even niet gestoord wilt worden.

Neem plaats op een stoel waarin je of waarop je gemakkelijk een langere tijd kunt gaan zitten.

Maak strak zittende kleding los.

Ga in je gedachten langs al je ledematen, romp en hoofd en controleer of deze ontspannen zijn.

Let op je ademhaling, volg de luchtstroom in je gedachten, en probeer vanuit je buik te ademen.

Ga niet voor een bepaald resultaat, laat het gebeuren. Komen er gedachten op, laat ze maar komen.

Zie de gedachten als wolken die langs een heldere hemel drijven, bekijk ze op afstand en laat ze rustig uit beeld drijven.

Na verloop van tijd ga je merken dat tussen je gedachten in, je momenten van stilte en ontspanning ervaart. Dit is een goed begin en deze momenten worden langer naar mate je vaker mediteert. Overhaast het niet en wordt zeker niet ongeduldig als het niet direct lukt.

 

ONTSPANNING

We kunnen ontspannen beschrijven als een speciale toestand die gekenmerkt wordt door een verlaging van het aantal hartslagen, de hersengolven en de stofwisselingssnelheid. In deze toestand produceren we in onze hersenen de zogenaamde alfagolven, die zich ook voordoen  wanneer we diep in slaap zijn. tijdens deze relatieve rust kunnen wij ons vrijmaken van angsten en zorgen.

 

REDUCEREN VAN STRESS

Voor veel mensen is het niet eenvoudig te ontspannen. Wij zijn gewend geraakt aan stress, pijn en ongemak. Tijdens het mediteren kan men gemakkelijk diep ontspannen, zonder dat men een inspanning hoeft te leveren. Het reduceren van stress als gevolg van mediteren wordt in toenemende mate wetenschappelijk onderbouwd. De bloeddruk daalt, evenals het niveau van stress afhankelijke biochemische stoffen zoals cortisol, adrenaline enz.

 

VERHOGEN VAN DE CREATIVITEIT EN LEERPRESTATIES

Een effect van volledige ontspanning door meditatie is, dat de activiteit van de rechterhersenhelft gestimuleerd wordt, zodat het denken meer intuïtief en creatief wordt. Er ontstaat een evenwicht tussen de linker- en de rechterhelft, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe impulsen.

Van iemand kreeg ik een paar met de hand geschreven visualisatie- meditatie oefeningen die ze regelmatig gebruikte de herkomst was bij haar niet bekent. Maar de werking zal er niet minder om zijn.

 

                                                                       Gedachten in de wind.

Ga gemakkelijk zitten met gesloten ogen en haal een paar keer diep adem om in je centrum te komen. Heb je gedachten die je verhinderen bij je eigen opgewekte aard te komen? Heb je zorgen die niet nodig zijn? Of voel je angst die je ervan weerhoudt van het leven te genieten? Of een gevoel dat je beter. knapper of langer zou kunnen zijn ? – wat je maar kan belemmeren. Visualiseer elk van die gedachten  alsof het herfstbladeren zijn. Evenals een boom zijn bladeren afschudt wanneer ze niet meer nodig zijn , kun jij  je gedachten van je afschudden. Zie hoe je het blad aan de wind overgeeft door hem zachtjes van je handpalm te blazen. Tuit inderdaad je mond en blaas een lange ademhaling uit tijdens deze visualisatie. Zie hoe het blad in een hele blauwe hemel wegdrijft. Voel jezelf lichter worden als al die bladeren in de lucht verdwijnen. Hoe vaker je dit doet des te lichter je je zult voelen en des te vrolijker de wereld wordt.

 

                                                                      De ervaring van geluk

Ga comfortabel zitten met de rug recht en de ogen dicht. Adem diep en regelmatig in en uit. Stel je datgene voor wat je het gelukkigst maakt. concentreer al je aandacht erop.  Als dat inhoudt dat je graag bij een bepaald persoon bent, zie jezelf dan een heerlijk moment met hem of haar delen. Creëer het volledige beeld in je geest en voel het in je hart. Hoe voelt het? Als het een zonsondergang of een bloem is, visualiseer die dan en richt je aandacht op de gevoelens die het in je oproept. Als het een activiteit is, zie het jezelf dan doen en probeer het gevoel dat het bij je losmaakt vast te houden. Stel het je zo volledig mogelijk voor. Blijf je aandacht op dit mentale beeld concentreren en op het gevoel dat het je geeft. Gun jezelf de tijd om helemaal te doorleven wat je voelt en ontdek de plaats van binnen waar dat gevoel vandaan komt. 

 

                                                                      Meditatie op geluk

Ga voor deze meditatie rechtop zitten of staan en wordt rustig, ontspannen, maar stevig. Richt dan je aandacht op iets dat je gelukkig maakt, bijvoorbeeld contact met een geliefde, de natuur of je eigen spirituele waarheid. Laat het geluksgevoel in je hart opwellen. Nu laat je het beeld of de gedachten zelf los en blijf je bij het geluksgevoel. Met enige oefening kun je dit gevoel ruimer laten worden tot het elke cel van je lichaam doordringt. Geluk zit van binnen. Er is geen pad naar geluk, geluk is het pad. Besluit de meditatie met de wens dat alle wezens geluk mogen ervaren.

Kies het ideale meditatie moment

U kunt het beste mediteren op een rustig moment van de dag, als er weinig afleiding is.

De kwaliteit van een meditatie hangt af  van het tijdstip waarop u mediteert. Het heeft geen zin om u te ontspannen als u bijna te laat komt op een afspraak of als de telefoon continu rinkelt. Om succesvol te mediteren, moet uw geest leeg zijn. Kies daarom een moment waarop u het meest ontspannen bent en er weinig kans is dat u wordt afgeleid.

Het juiste moment is voor iedereen anders. Sommige mensen kunnen zich het best in de ochtend ergens toe zetten, terwijl anderen hun geest liever leegmaken vlak voor dat ze gaan slapen. Het tijdstip heeft soms ook te maken met de voorgenomen lengte van de meditatie.  Veel mensen hebben in de ochtend maar vijf minuten tijd, tijdens de lunch twintig minuten en na het werk bijvoorbeeld wel drie kwartier.

Het juiste meditatie moment

De meeste mensen  hebben het zo druk ,dat ze geen tijd hebben om te mediteren. Als een etmaal voor u te kort is kan twintig minuten niets doen voelen als tijdverspilling.  Maar door wel te mediteren creëert u juist tijd, omdat u na het mediteren meer energie heeft om zaken aan te pakken. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen na anderhalf uur concentratie een pauze nodig hebben. Het maakt de geest leeg. Hoewel een langere sessie beter is, kan vijf minuten mediteren ook al heilzaam zijn. U zult snel ontdekken dat er meer tijd is dan u dacht. 

Tijdvrijmaken om te mediteren is soms gemakkelijker dan u denkt

Iedereen heeft behoefte aan meditatie op maat want iedereen staat anders in het leven en gaat anders met de tijd om. We hebben nog een paar suggesties om het misschien wat voor u te vergemakkelijken.

a. Een afspraak maken: Als  u het georganiseerde type bent, kunt u het mediteermoment vastleggen in uw agenda. Het zorgt er voor dat u regelmatig mediteert en dat u op die momenten geen andere afspraken hebt. Ook als u totaal niet georganiseerd bent, is dit een goede methode, omdat u herrinnerd wordt aan uw voornemen.

b. In bed: Blijf voordat u uit bed stapt vijf minuten liggen en kijk naar het plafond. Stel u voor dat u een prettige, rustige dag voor de boeg heeft. Concentreer u op uw ademhaling. U zult merken dat u uitgerust aan uw dag begint.

c. Kwestie van routine: Mediteer wekelijks op dezelfde dag en het zelfde tijdstip al u van regelmaat houdt. Dan wordt het mediteren een routine waar u graag tijd voor vrijhoudt.

d. Hulp van de tijd: Ook de ziel zelf kan u helpen mediteren. Staar naar een tikkende klok en focus u op het wegtikken van iedere seconde. Luister naar het tik-tak en concentreer u op uw moment. Stel u de radertjes van uw interne klok voor om te ontspannen.

 

Er zijn een paar meditatierichtpunten, zoals ik ze noem. De meeste mensen gebruiken de rust of energie meditatie.

Rust
Je kan ervoor kiezen om d.m.v meditatie een rustpunt te vinden. Maak het jezelf gemakkelijk en sluit je ogen. Probeer je iets voor te stellen zoals bijvoorbeeld een bloem die heerlijk ruikt.

Probeer deze in gedachten voor de geest te halen. Geniet van zijn schoonheid en ervaar zijn geur. Natuurlijk kun je, je ook iets anders voor de geest halen. Adem tijdens het hele proces diep in en concentreer je op het middenrif.

Energie
Naast rust kun je ook d.m.v meditatie je opnieuw opladen. Mijn eigen favoriete plek om dat te doen is buiten. Doe je ogen dicht en hou je handpalmen naar boven. Stel je de zon voor en laat haar stralen denkbeeldig je vullen met energie. Haal een paar keer heel diep adem en adem de zuivere lucht in.
Probeer je energieveld te verhogen. Zie de zonnestralen als energie dat zich een weg baant door je handpalmen naar binnen.

Herinnering

Voor sommige mensen kan meditatie een manier zijn om de link met een eerder leven te leggen. Op de allereerste plaats is het dan belangrijk om herkenning te hebben. Bijvoorbeeld een land waarmee je, je verbonden voelt of specifieke muziek uit een bepaalde tijd of een geur. Stel je dat tijdens de meditatie voor of ontspan je met de muziek waar jij je mee verbonden voelt. Vraag in ieder geval je geleide gids om je te begeleiden. Laat alle controle los en laat jezelf meevoeren. Wees niet bang, immers je bent niet alleen.

Vooruit
Net zo goed als je achteruit kunt kijken, kun je ook vooruit kijken. Dit is wel één van de moeilijkste onderdelen van meditatie, omdat je helaas zelf ook heel veel kan bijdragen waardoor je blik niet langer puur is. En stel jezelf de vraag of je het wel wilt weten. Zo ja, kijk dan naar hetgeen je zou willen zien.
Luister goed naar je eigen gevoel, want die verteld je feilloos of wat je ziet echt is of een afspiegeling van wat je zou wíllen zien.

Wie de meditatie techniek goed beheerst kan zijn energieniveau dusdanig verhogen dat hij/ zij zich zo intens met het geheel gaat vormen, dat het lijkt alsof de tijd stil staat en je, je één voelt met alles om je heen.

Denkt U dat mediteren dat lukt me niet, en ik wil hier graag mee worden geholpen ook daarvoor kunt U een afspraak met ons maken.

Mocht U een cursus voor de meditatie willen volgen kan dit ook.

Informatie hiervoor kunt u krijgen door te bellen met 06-227 567 21 of een mailtje sturen naar  lammert@geneest.nl